Mine tanker om kosthold

Siden jeg er i gang med en bachelorgrad i ernæring sier det seg vel nesten selv at interessen for mat og kosthold er over gjennomsnittelig. Jeg lar meg i økende grad fascinere av hvilke effekter mat kan ha på kroppen, både negative og positive. Det har også vært morsomt og spennende å teste ut nye ting på kjøkkenet hjemme og innføre en del nye, sunne vaner. Og det morsomme er at det har vært så lettvint!

Jeg har tidligere hatt et svært dårlig kosthold. Problemet har aldri vært mengden fett i maten, men raffinert, hvitt sukker derimot - jadda! En skikkelig sukkerjunkie. Det har jo selvsagt medført noen problemer som lite energi, ganske kraftig vektøkning, og jo mer sukker jeg spiser jo sterkere blir søtsuget. Men det er noe jeg i økende grad begynner å få bukt med. Har jo tiligere prøvd x-antall dietter hvor jeg har vært såååå streng med meg selv, og virkelig sett resultater også, men matglade meg kan rett og slett ikke leve på pulver med ekkel fruktsmak i all evighet, så når jeg sluttet og begynte å spise som normalt igjen tok det aldri lang tid før alt var som før igjen - både
vekt og søtsug og alle de andre tingene. Men nå føler jeg ting er annerledes - på en god måte! Ja, jeg ønsker gjerne å gå ned en del i vekt, men innstillingen min har endret seg en del. Sikkert som en effekt av å ha følt meg mislykket på det punktet flere ganger enn jeg klarer å huske. Forskjellen fra da til nå er at nå ligger ikke fokuset mitt hovedsaklig på det å gå ned i vekt, men på det å generelt få kroppen min i balanse og gi den riktig næring for at den skal fungere som den skal. Jeg har begynt å trene, men ikke 6 dager i uken (ennå), for da vet jeg at jeg fort går lei. Så jeg tar det 1-2 ganger hver uke, og øker heller etter hvert.

For et par år siden begynte jeg å få veldig mye magesmerter, og jeg kunne ikke fatte hva årsaken til det var. Jeg følte at så fort det begynte å bli litt bedre så ble det plutselig hundre ganger verre igjen. Det var skrekkelig slitsomt! Jeg gikk til legen, men fikk egentlig ikke noe fornuftig svar, så da måtte jeg prøve å finne ut ting på egenhånd. Så jeg begynte å prøve meg frem med mat. Kuttet ut den ene tingen etter den andre for å se om det hadde noen virkning. Jeg merket at ting med melk, spesielt melkepulver (eller gift i mine øyne) var det som hadde størst negativ effekt, men fortsatt ble jeg ikke frisk. Jeg har aldri hatt så stor tro på at økologisk mat liksom skal være så bra, bare dyrt. Men så oppdaget jeg at desto lenger listen over E-stoffer var på en matvare, desto sykere ble jeg - selv om det ikke var spor av melk. Så jeg prøvde å være litt mer bevisst enn før, men fortsatt hadde jeg ofte og mye smerter.

Etter jeg flyttet inn med kjæresten min har interessen for mat og matvaner bare økt og økt. Blant annet fordi jeg var lei av å være syk og slapp så ofte, jeg følte at det hemmet meg sånn i hverdagen. Det var så mye mer jeg ville gjøre enn hva jeg fikk til! Jeg var utrolig motivert til å finne løsningen på hva det var jeg reagerte sånn på. Så jeg begynte å lese. Masse! Både artikler på nett, og innholdsfortegnelser på matvarer. Ga totalt blaffen i mengden kalorier, men fokuserte på hva ting egentlig inneholdt. Visste du for eksempel at en pose tacokrydder kun inneholder ca 20% krydder? Resten er bare salt, og her snakker vi ikke om rent havsalt, men skikkelig dårlig kjemisk fremstilt billig salt. Så da begynte vi å lage sauser, supper, og tacokrydder fra bunn av. Ingen flere posemiddager! Og jeg merket faktisk stor forskjell da vi begynte å bruke mer råvarer og færre enkle Toro-løsninger. Så herfra bare ballet det på seg. Nå lager vi så godt som all mat fra bunnen av, og jeg må si det er helt fantastisk hvordan magesmertene er så godt som borte. Jo renere maten er desto bedre føler jeg meg. Nå skal ikke jeg være kjip og si at alle burde baaare spise økologisk, for det gjør ikke vi heller. Men jeg tror at veldig mange hadde hatt godt av å kutte ut blant annet mat i pulverform, spesielt hvis man er plaget av matintoleranse.

Jeg har også blitt litt besatt av å handle helsekost på nett, siden det er skammelig dyrt i Norge. Der forsvinner jo tusenlappene før man rekker å blunke. Men www.iherb.com  er en fantastisk nettbutikk, med mange av de samme merkevarene som selges her hjemme, bare veldig mye billigere. Jeg bruker varer herfra daglig, og kommer til å sørge for å legge ut link dersom det er en oppskrift med noe jeg har kjøpt derfra.

Jeg tror ikke man må bli helt fanatisk når det gjelder kosthold, da blir man jo litt småkjip egentlig - man må kunne bli med ut å spise med venner (så lenge man er litt bevisst). Det er viktig å unne seg litt ekstra så lenge det ikke er hele tiden. Jeg orker ikke tenke på diett og slanking, men har fokus på å spise mindre sukker. Tenker som så at vektnedgang heller får være en hyggelig bivirkning av et ellers næringsrikt og sunt kosthold. Enkelte hadde sikkert vært uenige med meg, men jeg har funnet ut at dette er det som fungerer best for meg. Det er opp til hver enkelt å finne ut hva som passer best for seg, jeg skal ikke komme å si at dette fungerer for alle. Men jeg kommer nå til å legge ut en god del oppskrifter o.l, så får de som er interessert lese de, og de som ikke er interessert skal få slippe :)

Dette ble jo i grunn litt mye tekst, men jeg tror dette gir et noenlunde godt bilde av hva slags oppskrifter og mat jeg kommer til å blogge om.

- Hanne Marit


1 kommentar:

  1. Blir så glad når jeg ser at det er flere enn meg som er så interessert i mat, og hva vi fyller kroppen vår med! Bloggen din er knallfin, og jeg gleder meg til å følge deg! Har startet min egen lille blogg (jeg trodde heller aldri at jeg skulle gjøre dette!), så ta gjerne en titt innom hvis du vil :) Mat og sunt kosthold er i fokus! www.oppskriftshjornet.wordpress.com
    Andrea :)

    SvarSlett