fredag 5. september 2014

Betasuppe og kraftkoking

Noe av det beste jeg kan tenke meg er mormors hjemmelagede betasuppe, eller Mor-suppe som lillebror kaller det. Og selv om mormor visstnok ikke bruker noen spesiell oppskrift, så er hennes betasuppe den aller beste uansett, nettopp fordi den er laget av henne og serveres på hennes kjøkken. Likevel lager jeg betasuppe selv også, og selv om det ikke er mormors så blir det likevel veldig godt :)


Å lage suppe fra bunnen av er både godt og sunt. Spesielt nå som det nærmer seg høst er det godt med skikkelig næringsrik "comfort food". Og aller helst bør man koke kraft selv. Kraftbein får man kjøpt i de fleste butikker med ferskvaredisk. Legg de i en stor kjele med vann og la de stå og koke så lenge så mulig. Gjerne opptil et døgn hvis du har mulighet til det. Jeg pleier riktignok å sette de til koking på morgenen og lar de stå til middagstid. Fisk ut beina når du føler det har stått lenge nok og tilsett det du måtte ønske av grønnsaker og kjøtt. Her har jeg brukt potet, gulrot, sellerirot, kålrot, og falukorv. La det putre til alle grønnsakene har blitt møre og krydre etter behov.

Vet dere forresten hvor fantastisk kraft er for kroppen? Vet å koke kraftbein så trekker du ut alle de gode næringsstoffene; beinmarg, kollagen, gelatin, hyaluronsyre, kalsium, fosfor, magnesium, og kalium, bare for å nevne noen. Det styrker cellene i tarmslimhinnen og er antiinflammatorisk, så det er faktisk med på å styrke tarmen og har svært god effekt på de fleste fordøyelsesproblemer.
Kraft bidrar også til sterkere beinbygning, bedre hud, tykkere hår, sterkere negler, mindre smerter i ledd og muskler, økt muskelmasse, og hjelper til å opprettholde all celleaktivitet i kroppen. I tillegg til at det smaker helt fantastisk! :)

Buljong har ingen av disse gode effektene på kroppen annet enn å tilføre unødvendig mye salt, så det lønner seg virkelig å koke kraft selv. Vi burde gi kroppen vår den næringen den fortjener, ikke sant?

God og næringsrik middag :)Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar